+385-98-162-7555
·
info@violinmusic4all.com
·
Pon - Pet 09:00-17:00
Imate pitanje?

Inovacija i primjena metode

Violinmusic4all

Inovacija

Sviranje violine oduvijek je bila jedna od onih aktivnosti kojoj je pristup imao uvijek netko drugi: profesori, glazbenici, polaznici glazbenih škola i fakulteta. Sa učenjem se kretalo u najranijoj mladosti te se je naravno podrazumijevalo da osoba ima dar sluha. 

Ovom inovacijom violina prestaje biti nemogući luksuz gluhih, a jedini preduvjet sviranja seli se sa sluha na želju za znanjem. 

U akustičnom smislu, violinu možemo smatrati kompleksom titrajnih sustava, a njezin glavni titrajni sustav su njezine četiri žice, dok je tijelo violine – ”rezonantna kutija”, posrednik u prijenosu tona, ali je i samo njezino tijelo ujedno i titrajni sustav. Rezonantna kutija sastoji se od gornje daske (smreka), donje daske (uglavnom javor), koje su spojene s bočnicama (uglavnom javor). S obzirom da gluha osoba ne može čuti ton koji proizvodi potezom gudala po žici violine, ona osjeća vibraciju gudala u desnoj ruci posredstvom povlačenja struna po žicama, te vibraciju tona dodirom žice prstima lijeve ruke na hvataljci instrumenta. 

Metode

Činjenica je da prilikom sviranja ne rezonira samo violina, već i grudni koš svirača, odnosno njegova veća ili manja ispunjenost zrakom, što je ujedno vrlo važan čimbenik koji pomaže gluhoj osobi da potpunije osjeti taj kompleks titrajnih sustava koji se dalje manifestiraju i kroz kožu, kosti i krv. Vrlo je važno pravilno shvaćanje ekonomije gudala u desnoj ruci; intenzitet pritiska na žicu, brzina povlačenja, širina poteza, mjesto po kojemu se gudalo povalači, zatim pravilan osjećaj za intonaciju tona u lijevoj ruci gdje svirač osjeća vibracije i u vratu instrumenta i pri tome naglašavam ”osjećaj” s obzirom da se gluha osoba uglavnom oslanja na osjećaj dodira, pri čemu su važne pravilne funkcije zglobova prstiju, podlaktice i ramena, dok je tijelo potrebno osloboditi od ”ukočenosti” te postići maksimalnu opuštenost u procesu stvaranja tona, pri čemuje važna koordinacija svih pokreta lijeve i desne ruke, kako bi gluha osoba pravilno shvatila osnove kreacije tona na violini.   

Violinmusic4all potiče, razvija i omogućuje objediniti sve osjetljive skupine društva u jedan pravac, a to je terapijska interakcija kroz glazbu, konkretnije kroz sviranje violine koja zahvaljujući metodi koja im omogućuje ravnopravno sudjelovanje u kreiranju glazbe s čujućim osobama, manifestiraju svoja osobna iskustva i kreiraju osobne smjernice budućega djelovanja. 

It is revolution in world of music and in world of deaf people

Thomas Sanderlingsvjetski poznati njemački dirigent

Prema riječima glasovitog svjetskog violiniste Juliana Rachlina, ambasadora dobre volje projekta Violinmusic4all, ovaj projekt je progresivna i autentična svjetska inovacija na području poučavanja violine pod vodstvom hrvatske violinistice Renate Novoselec, zatim navodi: 

” Osobno, znam koliko je teško dobiti rezulatate u radu s djecom s uobičajenim mogućnostima na nivou početnih vještina, zato što je violina kraljica među instrumentima, ali u isto vrijeme jedna od najzahtjevnijih u dostizanju najvišljih tehničkih zahtjeva. Čini me vrlo sretnim kada sam pogledao video i shvatio koliko truda gluhe osobe ulažu da bi svirali violinu po Renatinoj metodi, i to rade s uspjehom! Violinmusic4all je vrijedan svjetski projekt zato što daje novi uvid u glazbu, te posjeduje posebnu kulturnu važnost o tome što projekt daje svijetu. 

Projekt donosi novu nadu i novi kulturni smjer zajednici od velikog broja ljudi u svijetu koji nisu u mogućnosti čuti glazbu, ali im je omogućeno da uče nove vještine, vježbaju i svoje znanje javno prezentiraju javnosti na individualnim nivoima, i to kroz Renatinu sjajnu metodu.

Osobno preporučujem Renatu Novoselec kao sjajnu učiteljicu, violinisticu i umjetnicu u svakom smislu koja ulaže sva svoja nastojanja u svoju glazbenu strast i inovaciju u ovaj novi sustav.

Violinmusic4all trebao bi biti prepoznat i podržan na svaki mogući način.

Smatram da kako u glazbi tako i u životu, projekt Violinmusic4all i Renata u svojem umjetničkom izražaju pomaže uključiti osobe s raznim oblicima invaliditeta, te u osnovi projekt znači mnogo više nego dostizanje visokih umjetničkih nivoa.

Projekt potiče inkluziju te također posjeduje veliki humani značaj. “

Julian Rachlin, ambasador dobre volje projekta Violinmusic4all 

Želite sudjelovati u projektu?