+385-98-162-7555
·
info@violinmusic4all.com
·
Pon - Pet 09:00-17:00
Imate pitanje?

Inovacija

Violinmusic4all

Violinmusic4all je jedinstvena metoda podučavanja sviranja violine koja se temelji na osjetu dodira i vibracija, a ne sluha

I nakon višestoljetne uporabe, violina kao kraljica instrumenata, još uvijek ima skrivene tajne. Jednu od njih otkrila je hrvatska violinistica Renata Novoselec koja je nakon desetljeća istraživanja, razvila inovativnu metodu podučavanja gluhih i nagluhih osoba – djece i odraslih, sviranju violine. Jedna barijera je uklonjena – sada i gluhi mogu postati violinisti.

Nakon više od 10 godina istraživanja, metoda je dokazana 2015. nastupom nasumice odabranih gluhih i nagluhih učenika Centra za odgoj i obrazovanje ˝Slava Raškaj˝ Zagreb na školskoj priredbi pred petstotinjak ljudi izvedbom tri skladbe.

Posebnost metode jest da se ne temelji na sluhu i tonalizaciji, što je osnova klasičnog načina poučavanja sviranja, već na osjetu dodira i vibracija. Svaka nota ima svoju vibraciju koju izvođač osjeća kroz cijelo tijelo, kožu, kosti, krv i zrak u plućima. Violina je u neposrednom kontaktu s tijelom, vibrira na ruci, ramenu, ključnoj kosti i glavi te tako sviraču (usprkos gluhoći ili drugim ograničenjima) šalje moćnu poruku.

S obzirom da gluha osoba ne može čuti ton koji proizvodi, ona osjeća snažnu vibraciju gudala u jednoj ruci te vibraciju žica preko prstiju druge ruke. Prilikom sviranja ne rezonira samo violina, već i grudni koš svirača, što pomaže gluhim osobama, ali i osobama s poteškoćama u razvoju da potpunije osjete titraje kroz kožu, kosti, krv i pluća, što ima direktan utjecaj na srce i druge organe.

Profesorica Renata Novoselec nastavila je s istraživanjima u području glazbe te je učinjen još jedan izniman korak – sada i gluhi violinisti mogu podučavati gluhe i nagluhe, ali i čujuće osobe svirati violinu, što otvara nove mogućnosti za njihovo zapošljavanje.

Violinmusic4all predstavlja revoluciju u glazbenoj umjetnosti, ali i u svijetu gluhih i nagluhih osoba te osoba s raznim oblicima poteškoća i invaliditeta.

Značaj projekta Violinmusic4all prepoznali su renomirani svjetski umjetnici kao i naši ugledni stručnjaci u radu s osobama sa zdravstvenim poteškoćama i poteškoćama u razvoju.

Želite sudjelovati u projektu?