+385-98-162-7555
·
info@violinmusic4all.com
·
Pon - Pet 09:00-17:00
Imate pitanje?

Inovacija

Violinmusic4all

Povijest violine

Povjesno gledano, ”izumitelj” violine kao instrumenta je nepoznat jer seže u daleku prošlost i o tome postoje brojne teorije. Međutim, većina struke se u jednom složila, a to je činjenica da je otac violine kakvu danas poznajemo Andrea Amati ( 1511. – 1577.) iz Cremone, s obzirom da postoji pisana dokumentacija o dvije violine koje je izradio između 1542. i 1546., međutim radi se o trožičanim instrumentima. Naglasak ove kratke povjesne skice temelji se na činjenici da usprkos višestoljetnoj tradiciji i uporabi, violina i njezini krajnji potencijali još uvijek imaju skrivene tajne. Kroz projekt Violinmusic4all jedna tajna je novootkrivena u smislu otkrića inovativne metode po kojoj po prvi puta u svijetu gluhe i nagluhe osobe te osobe s raznim oblicima invaliditeta mogu interaktivno sudjelovati u interpretaciji glazbe svirajući violinu! Zahvaljujući velikom angažmanu violinistice i inovatora metode Renate Novoselec i svih sudionika projekta, s velikim uspjehom i uz puno emocija nastavljaju svoj put i razvoj.

Progresivno i autentično

Prema riječima glasovitog svjetskog violiniste Juliana Rachlina, ambasadora dobre volje projekta Violinmusic4all, ovaj projekt je progresivna i autentična svjetska inovacija na području poučavanja violine pod vodstvom hrvatske violinistice Renate Novoselec, zatim navodi:

Osobno, znam koliko je teško dobiti rezulatate u radu s djecom s uobičajenim mogućnostima na nivou početnih vještina, zato što je violina kraljica među instrumentima, ali u isto vrijeme jedna od najzahtjevnijih u dostizanju najvišljih tehničkih zahtjeva. Čini me vrlo sretnim kada sam pogledao video i shvatio koliko truda gluhe osobe ulažu da bi svirali violinu po Renatinoj metodi, i to rade s uspjehom! Violinmusic4all je vrijedan svjetski projekt zato što daje novi uvid u glazbu, te posjeduje posebnu kulturnu važnost o tome što projekt daje svijetu.

Projekt donosi novu nadu i novi kulturni smjer zajednici od velikog broja ljudi u svijetu koji nisu u mogućnosti čuti glazbu, ali im je omogućeno da uče nove vještine, vježbaju i svoje znanje javno prezentiraju javnosti na individualnim nivoima, i to kroz Renatinu sjajnu metodu.

Osobno preporučujem Renatu Novoselec kao sjajnu učiteljicu, violinisticu i umjetnicu u svakom smislu koja ulaže sva svoja nastojanja u svoju glazbenu strast i inovaciju u ovaj novi sustav.

Violinmusic4all trebao bi biti prepoznat i podržan na svaki mogući način.

Smatram da kako u glazbi tako i u životu, projekt Violinmusic4all i Renata u svojem umjetničkom izražaju pomaže uključiti osobe s raznim oblicima invaliditeta, te u osnovi projekt znači mnogo više nego dostizanje visokih umjetničkih nivoa.

Projekt potiče inkluziju te također posjeduje veliki humani značaj.

Julian Rachlin, ambasador dobre volje projekta Violinmusic4all

Violinmusic4all

1. Istraživanje

Nakon više od desetljeća istraživanja i uspješnog četverogodišnjeg praktičkog rada, violinistica Renata Novoselec svojom je inovacijom kroz projekt Violinmusic4all – korištenja violine u terapijske svrhe koja je posvećena gluhoj i nagluhoj djeci i odraslima te djeci i odraslima s raznim oblicima invaliditeta, marginaliziranim i posebno osjetljivim skupinama društva,  po prvi puta u svijetu s velikim uspjehom u praksi primjenila ovu terapijsku inovaciju.

2. Posebnost metode

Posebnost ove metode u odnosu na sve dosada postojeće metode vezane uz učenje violine jest činjenica da se ona jedina u svijetu ne bazira na sluhu i tonalizaciji, što je zapravo osnova svakog postojećeg sustava. Ako se pri tom osvrnemo npr. na razne klasične, individualne metode, zatim Suzuki metodu koja se temelji na sluhu te naglašava pasivne oblike učenja kroz slušanje, tako da sve ove postojeće metode nisu primjenjive u praksi i radu sa djecom i osobama koja nisu u mogućnosti čuti ton koji proizvode na violini.

“Projekt Violinmusic4all predstavlja revoluciju u glazbenoj umjetnosti, kao i u svijetu gluhih i nagluhih osoba. – Thomas Sanderling, svjetski poznati njemački dirigent

Želite sudjelovati u projektu?