+385-98-162-7555
·
info@violinmusic4all.com
·
Pon - Pet 09:00-17:00
Imate pitanje?

Istraživanje

Razvojni put

Kako je nastao projekt Violinmusic4all?

Razvojni put projekta seže u prošlost dok je inovatorica metode Renata Novoselec svoja umjetničko-istraživačka nastojanja razvijala kroz razna propitivanja i praksu na više područja glazbene umjetnosti, uz violinu kao osnovnu pratiteljicu u svim nastojanjima.
 
Zapravo, istraživački rad je započeo paralelno u to vrijeme s razvojnim osnovama metode u nastajanju koja je kasnije bila motivator nastanja projekta Violinmusic4all, dok je Renata kao glazbenica i violinistica istraživala problematiku gudala kod gudača, proučavajući tehnike desne ruke i radeći na uspješnim rješenjima postojećih, te su iz njezine produkcije nastali uspješni dizajni gudala za violinu, violu, violončelo i kontrabas. 
 
U suradnji sa legendarnim svjetskim kontarbasistom Gary Karrom te isto tako glasovitim violinistom Shlomom Mintzom, realizirani su vrlo uspjeli i tada u svijetu prepoznati jedinstveni primjerci gudala za violinu i kontrabas.  Stručni časopis The Strad iz Londona gudala iz suradnje s Gary Karrom proglasio je proizvodom mjeseca veljače 2009.g. 
Također je španjolski ”Actualidad” iz Madrida dodijelio za njezin rad na tom području International Award Leader in Prestige and Quality 2008.g.  U formiranju njezine glazbene osobnosti veliki utjecaj su izvršili njezin profesor violine James Grech, zatim Dora Schwarzberg, Yuri Korchinsky i mnogi drugi.
 
Kao urednica i voditeljica emisije klasične glazbe pod nazivom ”Glazbe Ego” koju je emitirao TV Plus, ostvarila je preko stotinu jednosatnih intervjua s velikim svjetskim glazbenim imenima kao što su: Sir Neville Mariner, Leo Brouwer, Michel Camilo, Thomas Sanderling, Martino Mueler, Dmitri Kitayenko te mnogima drugima stranim i domaćim predstavnicima glazbene umjetnosti.
Renata Novoselec kao uspješna polaznica profesionalnih treninga na međunarodnom planu u suradnji sa svjetskom televizijskom kućom France24, intervjuima zastupnika u E.U. Parlamentu, na tečnom engleskom jeziku, te kroz svoje osobne umjetničko-medijske izražaje, dokazala je da posjeduje sva stručna i potrebna znanja, kao autorica, urednica i voditeljica, te da kao iskusna glazbenica ostvaruje kroz medije vrlo spontan i neposredan interaktivan odnos sa dirigentima i glazbenicima, s dubokim poznavanjem glazbene materije, kao i zanimljive sekvence iz umjetničkih prikaza o djelima umjetnika koji gostuju sa Zagrebačkom filharmonijom.
 
U umjetničkim suradnjama Koncertne direkcije Zagreb s Renatom Novoselec do izražaja dolazi njezina visoka glazbena profesionalnost kao i velika glazbena naobrazba, što se u simbiozi s uspješnim medijskim eksponiranjem očituje u njezinim brojnim intervjuima s domaćim i stranim umjetnicima. Posebno nas se dojmio jednosatni intervju s legendarnom hrvatskom primadonom Dunjom Vejzović.
Paralelno sa mnogim iskustvima prikupljenim u radu sa svjetskim poznatim umjetnicima, razvijala je svoju metodu sviranja violine u terapijske svrhe posvećenu gluhoj djeci i odraslima, djeci i odraslima s raznim oblicima  invaliditeta, te započela suradnju s Centrom za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj”, Zagreb.
 
Kao jedina predstavnica s ovih prostora bila je pozvana kao članica uglednog međunarodnog žirija u Valetti, Malta, za dodjelu nagrada mladim talentima predstavnicima klasične glazbe, pod nazivom New Names Malta, a obuhvaća međunarodne suradnje s trojednim imenom; New Names Malta, Russia i Armenia.
Prema riječima našeg poznatog dirigenta i redovnog profesora na Muzičkoj akademiji, u Zagrebu, Maestra Mladena Tarbuka: ”

Kao gost u ovoj emisiji sam zamijetio zanimljiv i suvremen način prezentacije klasične glazbe koji je koristila gospođica Novoselec. Njezina pitanja su pokazivala istinsko razumijevanje fenomena glazbe i njegove socijalne percepcije. Prateći nadalje njezin rad, uočio sam da široj publici približava klasičnu glazbu neposredno i živo, sa mnoštvom zanimljivih sekvenci iz života i rada glazbenih umjetnika s kojima je surađivala.

 
Predsjednik i muzički direktor New Names Malta, Alan Chircop o Violinmusic4all projektu navodi:
 
New Names Malta je vrlo počašćen suradnjom s Vašom novom i inovativnom violinističkom metodom usmjerenoj prema osobama sa slušnim poteškoćama. 
 
Imao sam priliku promatrati Vaš prvi projekt u 2015.g. kada ste mi govorili o Vašoj impresivnoj ideji u vrijeme dok ste bili dio međunarodnog žirija za mlade talente New Names Malta, Russia i Armenia. Moram priznati da sam u to vrijeme bio zbunjen s činjenicom kako metoda zapravo funkcionira u praksi.
 
Međutim, s obzirom da sam mogao vidjeti rezultate u tom ranom stadiju i slušati Vaše polaznike ne samo kako sviraju instrumente, nego kako djeluju i kao ansambl nakon samo nekoliko mjeseci učenja. Bio sam uzbuđen  Vašom inovacijom. Vaša metoda je doista inovacija svjetske klase koja treba biti preporučena i promovirana, kako i sam osjećam, trebala bi biti prezentirana u što više zemalja, koliko je god to moguće s obzirom da daje velike mogućnosti ne samo osobama sa slušnim poteškoćama. 
 
Dr.sc. Martina Šunić Omejec, specijalist pedijatar:
 
Tijekom višegodišnjeg rada sa djecom, počevši od rođenja do njihove adolescente dobi susretala sam se i sa djecom koja imaju oštećenje sluha stoga sam vrlo sretna što sam naišla na osobu, profesoricu violine Renatu Novoselec. Naime, profesorica Novoselec je svojim entuzijazmom, upornošću, radom i nadasve ljubavlju prema violini prenjela sve to na djecu kojima je to najviše i potrebno.
Kako statistike, a ujedno i praksa pokazuje, oštećenje sluha se javlja češće nego što mislimo. Od 1000 novorođenčadi, njih oko 2-3 će trebati neki oblik pomoći. U rodilištima se već odavno provodi probir sluha svoj novorođenoj djeci metodom otoakustične emisije,a ponekad ako je potrebno i metodom evociranih slušnih potencijala. Ponekad se i samo oštećenje sluha otkrije tek u drugoj trećoj godini jer se centralni audiotorni putevi,koji u potpunosti sazrijevaju nakon samog rođenja, ne aktiviraju dovoljno. Nerođeno dijete već u majčinom trbuhu prima razne zvukove iz vanjskog svijeta i reagira na njih.
Od 20 tjedna trudnoće sluh funkcionira i omogućuje djetetu slušanje zvukova koja dolaze od majke, ali i vanjskog svijeta. Nakon rođenja sluh je već razvijen,ali su zapravo prisutni samo refleksi na zvučni podražaj, a on se može primjetiti samo ako je dovoljno jak sve do 6 mjeseca života kada reagiraju i na slabiji intenzitet zvuka. Po rođenju se roditelji obraćaju djetetu i mada ne razumije značenje riječi, dijete čuje njihove glasove što za njega znači bliskost i sigurnost, a to je u prvim danima za novorođeno dijete neizmjerno važno. Samo oštećenje sluha je povezano s rizičnim trudnoćama, infekcijama majki tijekom trudnoće (CMV,rubeola), uzimanje lijekova, opojnih sredstava, alkohola.
Najčešće rizični faktori zahvaćaju prijevremeno rođenu djecu ili djecu male porođajne težine, mehaničke ozljede prilikom poroda,a kasnije oštećenje sluha može nastati kao posljedica upale moždanih ovojnica, nakon zaušnjaka, kroničnih upala uha, djece sa cerebralnim motornim poremećajima. Također možemo govoriti i o nasljednim gluhoćama koje su dio nekog sindroma. Ako se i dijagnosticira da dijete ima oštećenje sluha pristupa se liječenju i rehabilitaciji i sluha i govora ovisno o uzroku, mjestu i stupnju oštećenja jer je to jedini način uspostave normalnog razvoja intelektualnih funkcija i uspjeha u daljnjem životu i školovanju, a upravo je taj „obol“ za dobrobit djece dala i profesorica Novoselec u radu sa gluhom i nagluhom djecom te zahvaljujući njoj, njenom radu i trudu mnogo se može učiniti da ova djeca dobro „startaju“ u život, naravno ukoliko se sam poremećaj otkrije na vrijeme. Svakako podupiem projekt jer je svakako koristan za dobrobit naše djece. 
 
Nadalje, u svom umjetničko-istraživačkom radu kroz projekt Violimusic4all Renata Novoselec i njezin tim nastavljaju ujedinjavati osobe s raznim oblicima invaliditeta te se  projekt razvija u svim umjetničkim segmentima na domaćem i međunarodnom planu.
 
Svaka nota ima svoju vibraciju, a mi ih osjećamo kroz kožu, kosti i krv. Violina je u neposrednom kontaktu s tijelom, vibrira na ključnoj kosti i tako sviraču (usprkos gluhoći) šalje moćnu poruku.
 

Kao violinistica, nakon višegodišnjeg truda, rada, umjetničkog samopreispitivanja i vjerovanja u ono čemu sam posvetila veći dio svog života, uspjela sam razviti metodu koja omogućuje interaktivno sudjelovanje u projektu Violinmusic4all djece i odraslih sa slušnim poteškoćama, gluhe i nagluhe djece i odraslih, te djece i odraslih osoba s raznim oblicima invaliditeta, mentalnim i drugim teškoćama”. Violina u smislu reproduktivnog glazbenog instrumenta u svojoj osnovi mora zadovoljiti određene tehničke, akustičke i estetske potrebe.

U akustičnom smislu, violinu možemo smatrati kompleksom titrajnih sustava, a njezin glavni titrajni sustav su njezine četiri žice, dok je tijelo violine – ”rezonantna kutija”, posrednik u prijenosu tona, ali je i samo njezino tijelo ujedno i titrajni sustav. Rezonantna kutija sastoji se od gornje daske (smreka), donje daske (uglavnom javor), koje su spojene s bočnicama (uglavnom javor). S obzirom da gluha osoba ne može čuti ton koji proizvodi potezom gudala po žici violine, ona osjeća vibraciju gudala u desnoj ruci posredstvom povlačenja struna po žicama, te vibraciju tona dodirom žice prstima lijeve ruke na hvataljci instrumenta.

Činjenica je da prilikom sviranja ne rezonira samo violina, već i grudni koš svirača, odnosno njegova veća ili manja ispunjenost zrakom, što je ujedno vrlo važan čimbenik koji pomaže gluhoj osobi da potpunije osjeti taj kompleks titrajnih sustava koji se dalje manifestiraju i kroz kožu, kosti i krv. Vrlo je važno pravilno shvaćanje ekonomije gudala u desnoj ruci; intenzitet pritiska na žicu, brzina povlačenja, širina poteza, mjesto po kojemu se gudalo povalači, zatim pravilan osjećaj za intonaciju tona u lijevoj ruci gdje svirač osjeća vibracije i u vratu instrumenta i pri tome naglašavam ”osjećaj” s obzirom da se gluha osoba uglavnom oslanja na osjećaj dodira, pri čemu su važne pravilne funkcije zglobova prstiju, podlaktice i ramena, dok je tijelo potrebno osloboditi od ”ukočenosti” te postići maksimalnu opuštenost u procesu stvaranja tona, pri čemuje važna koordinacija svih pokreta lijeve i desne ruke, kako bi gluha osoba pravilno shvatila osnove kreacije tona na violini.  

Sluh nije presudan

Kroz svoje iskustvo i u interaktivnom radu sa gluhom i nagluhom djecom i osobama, te osobama s raznim oblicima invaliditeta, shvatila sam da ”dobar sluh” nije presudan u ostvarivanju i reprodukciji. Sluh je doduše važna premosnica između interpreta, instrumenta i publike, te omogućuje lakše intoniranje u praktičnom i funkcionalnom smislu.

Sam interpret ”daje život” instrumentu koji bez njega ”nije živ”.  I zato doista smatram da sam sluh nije presudan. U radu sa gluhom djecom i odraslima te osobama s raznim mentalnim poteškoćama uočila sam mnoge talente kojima je potrebno vrijeme, rad i posvećenost da bi se mogli razviti. 

Sama bit glazbene svijesti i njezine interpretacije boravi u našem duhu, srcu, tijelu…to jest, u onome što predstavlja našu osobnost.Ta osnova je sama pokretač naših osjetila i pobuđuje sve emocije koje su po mom osobnom mišljenju presudne, a ujedno i ”najvažnija karika” u individualnom pristupu prema njihovim odnosima između interpreta i instrumenta.

Renata Novoselec

Želite sudjelovati u projektu?