+385-98-162-7555
·
info@violinmusic4all.com
·
Pon - Pet 09:00-17:00
Imate pitanje?

Kako i zašto je nastao projekt?

˝Krenuvši u glazbenu školu, nisam ni slutila da će mi violina otvoriti vrata svijeta, odvesti me na divne pozornice, pred krasnu publiku, upoznat me s renomiranim umjetnicima diljem svijeta, ali iznad svega – da će postati moje utočište, moja sigurnost, moj svijet.

Okolnosti u mojoj obitelji nisu bile sjajne. Kao dijete iskusila sam obiteljsko nasilje i devastirajuće posljedice alkoholizma. Mjesto koje je trebalo biti utočište i sigurnost, pretvorilo se u izvor trauma. Iskusila sam što znači biti prepušten sebi, biti sam, jer oni koji bi mogli i trebali, ne reagiraju. Ponekad se pitam, što bi bilo sa mnom da nisam imala violinu, svoj čarobni svijet glazbe, da nisam upoznala umjetnost? Koja bi bila sudbina djeteta iz tada nerazvijenog sela pokraj Samobora?

Violina je bila moj spas i put u bolji život. Stoga sam počela razmišljati kako violinu učiniti dostupnom svima. Činilo mi se nepravednim da violina bude rezervirana samo za one s razvijenim glazbenim sluhom jer zadaća i misija nas umjetnika jest, da umjetnost i glazbu damo svijetu, da ta čarolija bude dostupna svima. Tako sam započela istraživati glazbu i njezine mogućnosti. Moje traganje trajalo je više od 10 godina. Nakon niza uspona i padova, osmislila sam metodu podučavanja violine koja milijunima ljudi koji nisu u mogućnosti čuti glazbu, ali i osobama s raznim oblicima invaliditeta, marginaliziranim i posebno osjetljivim skupinama društva pruža mogućnost uključivanja u svijet glazbe.

Svoj život posvetila sam onima koji prolaze kroz teška iskustva – možda zbog invaliditeta, možda zbog zdravstvenih poteškoća, možda zbog teških materijalnih prilika, možda zbog zanemarivanja ili zlostavljanja, možda zbog nasilja u školi, možda zbog pripadnosti nacionalnoj manjini ili marginalnim skupinama društva.

Upravo toj djeci i mladima koji se u vrlo osjetljivim godinama bore s teškim životnim izazovima, Violinmusic4all vraća nadu i osmjeh na lica. Kroz sviranje otkrivaju svoj potencijal, otkrivaju da uz našu pomoć, mogu bolje.

Osjećam veliki ponos i ispunjenje kada vidim napredak mojih učenika. To mi daje snagu i motivaciju da ustrajem. Violinmusic4all dokaz je kako pojedinci mogu mijenjati društvo na bolje. Ujediniti svijet u glazbi, jedan je od mojih ciljeva. Naoko mala rečenica, no vrlo moćna.˝ 

Više o Renatinom obrazovanju, karijeri i životnom pozivu možete pročitati ovdje

Želite sudjelovati u projektu?