+385-98-162-7555
·
info@violinmusic4all.com
·
Pon - Pet 09:00-17:00
Imate pitanje?

O Renati

Metoda pomoću koje gluhe osobe uče svirati violinu

Renata Novoselec

Renata Novoselec je profesorica violine, autorica jedinstvene inovativne metode poučavanja violine i umjetnički voditelj projekta Violinmusic4all. Nakon završenog studija violine na European Academy of Music and Arts na Malti, u klasi prof. Jamesa Grecha, Renata se usavršavala kod vodećih profesora violine poput Yuri Korchinsky, Dora Schwarzberg, Eva Huhn, Asja Kouchner, Igor Coretti, Jutta Rubenacker, Catherine Mackintosh i drugih eminentnih umjetnika. U Japanu se usavršavala kod prof. Isao Matsushita, profesora na Tokyo University of the Arts i predsjednika skladatelja cijele Azije (Asians Composers League) koji joj je otvorio sasvim nove perspektive u modernoj glazbi i pedagogiji. Rad pod mentorstvom vodećih svjetskih umjetnika poput Gary Karra (kontrabas) i Shlome Mintza (violina) rad na istraživanju tona i tehnikama desne ruke kod gudača, rezultirao je inovativnim i originalnim dizajnom gudala za violinu, violončelo, violu i kontrabas.

VIOLINISTICA / UMJETNIČKI VODITELJ PROJEKTA

U Japanu se usavršavala kod prof. Isao Matsushita, profesora na Tokyo University of the Arts i predsjednika skladatelja cijele Azije (Asians Composers League) koji joj je otvorio sasvim nove perspektive u modernoj glazbi i pedagogiji. 

Rad pod mentorstvom vodećih svjetskih umjetnika poput Gary Karra (kontrabas) i Shlome Mintza (violina) rad na istraživanju tona i tehnikama desne ruke kod gudača, rezultirao je inovativnim i originalnim dizajnom gudala za violinu, violončelo, violu i kontrabas.

2009. Londonski stručni časopis The Strad dodijelio joj je prestižno priznanje ˝Product of the Month˝ za dizajn gudala za kontrabas, a njezin je rad prepoznat i na prestižnom međunarodnom violinističkom natjecanju Sion Valais u Švicarskoj, gdje je njezino inovativno gudalo za violinu i violu, nastalo u suradnji sa Shlomom Mintzom dobilo prvu nagrada.

Renata je bila idejni začetnik i urednik kulturnog televizijskog serijala posvećenog klasičnoj glazbi i jazzu, pod nazivom ”Glazbe Ego” tijekom kojeg je napravila više od 150 uspješnih intervjua s poznatim svjetskim umjetnicima.

Renata je bila idejni začetnik i urednik kulturnog televizijskog serijala posvećenog klasičnoj glazbi i jazzu, pod nazivom ”Glazbe Ego” tijekom kojeg je napravila više od 150 uspješnih intervjua s poznatim svjetskim umjetnicima 

Prije više od 10 godina Renata je odlučila spojiti dotad nespojivo – oštećenje sluha s glazbom. Nakon godina istraživanja, Renata je razvila jedinstvenu metodu, sustav učenja violine posvećen gluhoj i nagluhoj djeci i odraslima, kao i djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, invaliditetom. 

Kroz projekt Violimusic4all Renata ujedinjuje osobe s raznim oblicima invaliditeta te ulaže sva svoja nastojanja u svoju viziju da populaciji od gotovo pola milijarde gluhih i nagluhih osoba te osobama s različitim vrstama invaliditeta otvori novi prozor u svijet kreativnosti i izvođenja glazbe. 

Renata je predsjednica Centra za umjetnosti, kulturu i osobni razvoj Zagreb koji provodi projekt Violinmusic4all. 

˝Želja za boljim svijetom, povezivanje, kultura, nov način ophođenja, komunikacija i ljubav, ona istinska i velika prema projektu, djeci i ljudima moja su glavna motivacija. Kad jednom svojim djelovanjem stavite osmijeh na lice tolikom broju djece i odraslih, to vam daje silnu motivaciju za dalje.˝ 

U svom dosadašnjem umjetničko-glazbeno-istraživačkom opusu, metoda koju je osmislila s posvetom gluhim i nagluhim osobama, kao i osobama s raznim invaliditetima, iz spektra autizma i pervazivnog razvojnog poremećaja, te osobama s višestrukim zdravstvenim teškoćama, svedenom u zajednički naziv Violinmusic4all, svakako je jedan od njenih najznačajnijih životnih dosega koji je u praksi dokazao emotivnu vrijednost kod navedenih osoba, te je u svijetu prvi presedan koji populaciji od 70 milijuna gluhih i nagluhih osoba samo u Europi otvara novi prozor u svijet kreativnosti i terapijske motivacije. 

Kao urednica i voditeljica emisije klasične glazbe pod nazivom ”Glazbe Ego” koju je emitirao TV Plus, ostvarila je preko stotinu jednosatnih intervjua s velikim svjetskim glazbenim imenima kao što su: Sir Neville Mariner, Leo Brouwer, Michel Camilo, Thomas Sanderling, Martino Mueler, Dmitri Kitayenko te mnogima drugima stranim i domaćim predstavnicima glazbene umjetnosti. 

Renata Novoselec kao uspješna polaznica profesionalnih treninga na međunarodnom planu u suradnji sa svjetskom televizijskom kućom France24, intervjuima zastupnika u E.U. Parlamentu, na tečnom engleskom jeziku, te kroz svoje osobne umjetničko-medijske izražaje, dokazala je da posjeduje sva stručna i potrebna znanja, kao autorica, urednica i voditeljica, te da kao iskusna glazbenica ostvaruje kroz medije vrlo spontan i neposredan interaktivan odnos sa dirigentima i glazbenicima, s dubokim poznavanjem glazbene materije, kao i zanimljive sekvence iz umjetničkih prikaza o djelima umjetnika koji gostuju sa Zagrebačkom filharmonijom. 

U umjetničkim suradnjama Koncertne direkcije Zagreb s Renatom Novoselec do izražaja dolazi njezina visoka glazbena profesionalnost kao i velika glazbena naobrazba, što se u simbiozi s uspješnim medijskim eksponiranjem očituje u njezinim brojnim intervjuima s domaćim i stranim umjetnicima.