+385-98-162-7555
·
info@violinmusic4all.com
·
Pon - Pet 09:00-17:00
Imate pitanje?

Terapeutsko djelovanje

Terapija kroz violinu

Za osobu koja svira, to znači smanjenje obrtaja misli, jasniji i bistriji um te opće smirenje.

Radi se o znanju koje osim prvenstveno edukacijske svrhe ima snažnu terapeutsku notu, gdje se usmjeravanjem misli na proces sviranja sužava i centrira fokus osobe s poteškoćom u razvoju.Istovremeno vibracije koje glazba proizvodi, iako sviraču nečujne, direktno djeluju na krvožilni sustav šaljući savršeno strukturirani slijed pomno odabrane glazbe kao frekvencijsku informaciju fizičkom tijelu.

Tako ova metoda nudeći značajno iskustvo postaje prekrasna terapija te platforma za razvoj, dokazujući kako su fizička ograničenja doista relativna.

‘Renata je imala ideju za projekt “Violinmusic4all” unutar kojeg bi gluhe osobe učila svirati violinu. Tražila je osobu koja bi pristala probati tako nešto te se javila u Savez, a ja sam odmah rekao – zašto ne?’

  – prepričava jedan od polaznika, te jedan od prvih uključenih u projekt. Za njega vibracijsku tišinu, za sve ostale prepoznatljivu Odu Radosti, odsviranu bez slušnog aparatića komentirali su i profesionalni glazbenici: Prof Dario Cebic (glazbenik i profesor na glazbenim akademijama u Austriji i Italiji) te Orest Shourgot (koncert majstor Zagrebačke filharmonije i profesor na Muzičkoj akademiji).  U šoku i nevjerici potvrdili su kako se radi o iznimno dobro odsviranom komadu, što bi za vremenski rok do dva mjeseca bilo nevjerojatno i za osobu koja savršeno čuje.

1. Projekt koji obogaćuje živote gluhih

Projekt “Violinmusic4all” počiva na značajnoj inovaciji i predstavlja metodologiju učenja sviranja violine ne samo gluhim, već i djeci te osobama s mentalnim i fizičkim poteškoćama. Na samom početku valja spomenuti diplomiranu violinisticu i profesoricu Renatu Novoselec, autoricu metode i jednu od krovnih kreatorica projekta. Radeći s gluhim osobama te s onima s poteškoćama u razvoju, Renata je značajno obogatila njihove mogućnosti po pitanju gotovo kontradiktorne aktivnosti – sviranja glazbe.

2. Preduvjet više nije sluh

Sviranje violine oduvijek je bila jedna od onih aktivnosti kojoj je pristup imao uvijek netko drugi: profesori, glazbenici, polaznici glazbenih škola i fakulteta. Sa učenjem se kretalo u najranijoj mladosti te se je naravno podrazumijevalo da osoba ima dar sluha.

Ovom inovacijom violina prestaje biti nemogući luksuz gluhih, a jedini preduvjet sviranja seli se sa sluha na želju za znajem.

“It is revolution in world of music and in world of deaf people” —Thomas Sanderling, svjetski poznati njemački dirigent

Želite sudjelovati u projektu?